معاملات در بازارهای مالی نه تنها شامل تحلیل تکنیکال و بنیادی میشود، بلکه عوامل روانشناختی نیز نقش بسزایی در موفقیت یا شکست تریدرها ایفا میکنند. روانشناسی در معاملات به مطالعه و درک جنبههای روانی و احساسی معاملهگری اشاره دارد که ممکن است بر تصمیمگیری، عملکرد و رفتار معاملهگران در بازارهای مالی تاثیرگذار باشد. روانشناسی ترید شامل بررسی تأثیر احساسات، سوگیریهای شناختی، خودکنترلی، نظم و انضباط و حالات ذهنی بر نتایج معاملات است.
در واقع روانشناسی تریدینگ به احساسات و حالات ذهنی اشاره دارد که به موفقیت یا شکست در ترید دارایی های اساسی کمک می کند. نظم و انضباط و ریسک پذیری دو مورد از حیاتی ترین جنبه های روانشناسی معاملات هستند، زیرا اجرای این جنبه ها توسط یک معامله گر برای موفقیت طرح معاملاتی آنها حیاتی است. ترس و طمع معمولاً با روانشناسی معاملات مرتبط است، در حالی که چیزهایی مانند امید و پشیمانی نیز در رفتار معاملاتی نقش دارند.
اهمیت روانشناسی در بازارهای مالی
روانشناسی یکی از عوامل کلیدی است که میتواند بر تصمیمگیریهای تریدرها تاثیر بسزایی داشته باشد. درک درست از احساسات و واکنشهای روانی میتواند به تریدرها کمک کند تا تصمیمات بهتری بگیرند و عملکرد خود را بهبود بخشند.
در برخی مواقع وقتی از منظر تکنیکال به بازار نگاه میکنید، شرایط بازار بسیار آسان به نظر میرسد. برای مثال، وقتی معاملهای که بهتازگی از آن خارج شدهاید را بررسی میکنید، کافیست مواردی که موجب تصمیمگیری شما برای خروج از معامله شدهاند را دوباره تحلیل کنید. سپس به سراغ اندیکاتورها و دیگر ابزارهای معاملاتی بروید و نقطه خروج را در یک جای بهتر انتخاب کنید.
این مسئله به زمانی اختصاص دارد که شما بازار را تنها با نگاه تکنیکال بررسی کردهاید. در برخی از مواقع حتی با درنظرگرفتن بهترین استراتژی مالی باز هم موفق نمیشوید و نمیتوانید معامله سودآوری را داشته باشید. درست در این مواقع روانشناسی بازار اهمیت خود را نشان میدهد.
نقش روانشناسی در معاملات و احساسات تریدرها چگونه است؟
در ادامه به بررسی چند آیتم مهم در بحث احساسات و دغدغه های ذهنی معامله گری میپردازیم:
تاثیر ترس بر تصمیمگیری
ترس یکی از احساسات رایج در میان تریدرهاست. این احساس میتواند باعث تصمیمگیریهای عجولانه و غیرمنطقی شود و در نتیجه، موجب ضرر و زیانهای مالی گردد.
تاثیر طمع بر تصمیمگیری
طمع میتواند تریدرها را به سمت تصمیمات نادرست و پرریسک سوق دهد. مدیریت این احساس میتواند به تریدرها کمک کند تا از سرمایه خود بهتر محافظت کنند.
اعتماد به نفس در معاملات
اعتماد به نفس میتواند تاثیر زیادی بر عملکرد تریدرها داشته باشد. تریدرهایی که به تحلیلها و استراتژیهای خود اعتماد دارند، احتمال بیشتری برای موفقیت دارند.
شاخص های تجزیه و تحلیل احساسات در بازار ارزهای دیجیتال چیست؟
هیچ راه مشخصی برای اندازهگیری احساسات بازار و معاملهگران دیگر وجود ندارد. با این حال تعداد کمی از شاخصها و معیارها طراحی شدهاند که با کمک آنها میتوانید یک چشم انداز خوب از نحوه نگاه دیگر معاملهگران به بازار کریپتوکارنسی داشته باشید.
شاخص VIX
یکی از شناختهشدهترین آنها، شاخص “VIX” یا “CBOE Volatility Index” است که به طور گسترده توسط معاملهگران در بازارهای کریپتو، سهام و فارکس استفاده میشود. برخلاف بیشتر اندیکاتورها، VIX یک ابزار مطالعاتی تکنیکال بسیار منحصربهفرد است و در درک احساسات بازار و میزان ترس یا اطمینانی که معاملهگران در لحظه حس میکنند را درک کنید. این اندیکاتور نوسانات مورد انتظار برای دوره ۳۰ روزه آینده را با کمک قراردادهای آپشن وجود روی شاخص “S&P 500” محاسبه میکند. از این اندیکاتور گاهی بهعنوان «شاخص ترس» نیز یاد میشود.
شاخص ترس و طمع (Fear & Greed Index)
یکی از شاخصهای تحلیل احساسات بازار ارزهای دیجیتال که بدون هزینه و رایگان میتوانید از آن استفاده کنید، شاخص ترس و طمع است. این شاخص از شاخص ترس و طمع بازار سهام الگو برداری شده و توسط بخش مالی CNN MONEY ایجاد شدهاست. موارد مورد بررسی در این شاخص، نوسانات بازار، حجم معاملات، احساسات رسانههای اجتماعی، تسلط بیت کوین و روند جستجوی گوگل است. برای مثال، وقتی در بازار نوسان زیاد و حجم معاملات کم باشد، احساسات رسانههای اجتماعی منفی است. تسلط بیت کوین زیاد و روند جستجو گوگل پایین است و شما در نهایت در منطقه ترس قرار میگیرید. در مقابل، چنانچه نوسانات بازار نسبتا کم، حجم معاملات زیاد باشد، احساسات رسانههای اجتماعی مثبت، تسلط بیت کوین کم و روند جستجوی گوگل بالا باشد، بازار کریپتو کارنسی در منطقه ترس و طمع قرار دارد. این شاخص برای معامله در بازه زمانی طولانی تر مفید است؛ زیرا تنها یک بار در روز به روزرسانی میشود.
شاخص بازار گاوی و بازار خرسی
یکی دیگر از شاخصهایی که در روانشناسی بازار به ما کمک میکند، شاخص “Bull & Bear” است که توسط “Augmentin” ایجاد شده است. شاخص خرسی و گاوی بهصورت انحصاری بر احساسات بیت کوین در پلتفرمهای رسانههای اجتماعی بهخصوص Bitcointalk.org، Reddit و Twitter تمرکز دارد. این شاخص دارای یک نرمافزار هوش مصنوعی (AI) است که احساسات و موضوع موردنظر را با استفاده از مکالمات در شبکههای اجتماعی تجزیهوتحلیل میکند. در این شاخص عدد صفر در مقیاس بسیار نزولی و عدد یک بسیار صعودی است. شاخص خرسی و گاوی هر ساعت بهروز میشود و آن را برای معاملات فعال روزانه مناسبتر میکند.
معرفی برترین کتابهای روانشناسی ترید
اگر از احساسات مثبت و منفی خود و تاثیر آنها بر معاملاتتان آگاه نباشید، برای موفقیت در بازار دچار مشکل خواهید شد. با این حال، خوشبختانه تریدرهای موفق، روانشناسان و مربیان رفتاری در طول سالیان استراتژیهای روانشناختی خود را در بازارهای مالی توسعه دادهاند و تریدرها میتوانند با مطالعه کتابهای این افراد، از راهبردهای آنها در تریدهای خود استفاده کنند. در ادامه به چند مورد از این کتابها اشاره خواهد شد.
معاملهگر منضبط
کتاب معاملهگر منضبط معروفترین کتاب تریدر موفق، مارک داگلاس است. او در این کتاب ادعا میکند که موفقیت یک تریدر در بازارهای مالی ۸۰ درصد به روانشناسی ترید و ۲۰ درصد به مهارت در تحلیل تکنیکال و فاندامنتال بستگی دارد. خواندن این کتاب به تمام تریدرها از مبتدی تا پیشرفته توصیه میشود.
معاملهگری در منطقه
«معاملهگری در منطقه» کتاب پرفروش دیگری از مارک داگلاس است که با عنوان «تحلیل تکنیکال، بنیادی یا ذهنی؟» هم شناخته میشود. معمولا از این کتاب بهعنوان بهترین کتاب در حوزه روانشناسی معاملهگری یاد میشود.
جادوگران بازار و جادوگران بازار نوین
«جادوگران بازار» و «جادوگران بازارهای نوین» هر دو توسط جک شواگر نوشته شدهاند. او به سراغ تریدرهای بزرگ و موفق رفته و مصاحبه با آنها را در این دو کتاب مکتوب کرده است.
ویژگی های روانشناسی یک معامله گر موفق چه چیز های میباشد؟
درک روانشناسی بازار تنها اولین گام برای تبدیلشدن به یک معاملهگر است. برای این که بتوانید در این حوزه موفق عمل کنید باید یک سری ویژگیهای مثبت را در خودتان پرورش دهید؛
- بهعنوان یک معاملهگر در بازار کریپتو همیشه سر خود را بالا نگه دارید.
- سعی کنید شخصیتی سازگار داشته باشید و بدانید که در چه زمانی بهتر از موقعیت خود را تغییر دهید.
- منضبط باشید تا بتوانید سرمایهگذاری خود را بدون توجه به هر اتفاقی ادامه دهید.
- از ضررهایی که در مسیر یادگیری بازارهای مالی میکنید درس بگیرید.
- در بازارهای مالی همیشه اطلاعات جدیدی برای یادگیری وجود دارد، همواره مشتاق یادگیری مطالب جدید باشید.
- به جای این که با اکثریت مردم همراه شوید و آنها را دنبال کنید، کاری را انجام دهید که از نظر خودتان فکر میکنید درست است.
- یک استراتژی معاملاتی اصولی داشته باشید و آن را همیشه دنبال کنید.
- سرمایهای وارد دنیای کریپتوکارنسی کنید که تحمل از دست دادن آن را داشته باشید.
- برای خود محدودیتهایی را تعیین کنید و هرگز زیادهروی نکنید.
جمع بندی
درک و مدیریت عوامل روانشناختی میتواند به تریدرها کمک کند تا تصمیمات بهتری بگیرند و عملکرد خود را بهبود بخشند. روانشناسی نقش مهمی در موفقیت در معاملات بازارهای مالی دارد. روانشناسی ترید در بازار ارز دیجیتال اهمیت بسیار بالایی دارد، زیرا مسقیما بر تصمیمگیری، نظم، مدیریت ریسک و عملکرد کلی تریدر اثر میگذارد و با افزایش خودآگاهی و بهبود دادن نظم در رفتارهای مالی، به بهتر شدن نتایج معاملات و افزایش سودآوری کمک میکند.