در سال های اخیر موضوع و مفهوم رمز ارز ها یا ارزهای دیجیتال به عنوان یک شکل جدید از پول در تمامی نقاط جهان به اوج رسیده و مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته است. باپیشرفت فناوری بلاک چین و ظهور ارز های دیجیتال اول، یعنی بیت کوین، بحثها و گفتگوهای زیادی پیرامون ارزهای دیجیتال و تکنولوژی بلاک چین به وجود آمده است همچنین با به وجود آمدن ارز دیجیتال دوم یعنی اتریوم این موضوعات بسیار گسترده تر و جذاب تر شده است. در ادامه این مقاله با هومورو همراه باشید تا شما را با رمز اتریوم و آینده آن بیشتر آشنا کنیم.
اتریوم چیست؟
اتریوم یک ارز دیجیتال است که در بستر شبکه بلاک چین به صورت غیر متمرکز فعالیت کرده و با استفاده از آن علاوه بر انتقال پول و دارایی های دیجیتال امکان انجام قرار داد های هوشمند مختلف در بازار مالی بدون واسطه و به صورت دیجیتالی را به وجود آورده است.
امروزه واسطهها در انجام انواع فعالیتهای دیجیتالی نقش اساسی ایفا میکنند. به عنوان مثال، برای ارسال ایمیل از سرویسهایی مانند جیمیل استفاده میکنیم. این معنا دارد که اطلاعات شخصی و مالی ما به طور اصلی در رایانهها و سرورهای متعلق به شرکتهایی نظیر گوگل ذخیره میشوند. اتریوم به عنوان یک رویکرد نوین در دنیای اینترنت، تلاش میکند تا نحوه عملکرد برنامهها در دنیای دیجیتال را تغییر دهد. این پلتفرم با جایگزین کردن واسطهها با قراردادهای هوشمند که به طور خودکار قوانین را اجرا میکنند، به کاربران بیشتری از کنترل خود بر دادهها و اطلاعات خود میدهد و نقش واسطهها را کاهش میدهد.
بسیاری اتریوم را به عنوان “وب 3” معرفی میکنند چرا که این پلتفرم از وب 3 (WEB3) حمایت میکند. وب 3 به پشتیبانی از برنامههای غیرمتمرکز (DApps)، امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) و صرافیهای غیرمتمرکز (DEXs) معروف است. به طور خلاصه، اتریوم به دنبال متحول کردن نحوه عملکرد برنامههای مبتنی بر اینترنت با تمرکز غیرمتمرکز است و قصد دارد نقش واسطهها را به نفع قراردادهای هوشمند کم کند.
ویژگی های اتریوم چیست؟
رمز ارز اتریوم دارای ویژگی هایی است که سبب محبوبیت آن در بین فعالین بازار کریپتوکارنسی شده است. برای شناخت هرچه بهتر این ارز دیجیتال و نحوه فعالیت آن لازم است تا در ابتدا با ویژگی های آن آشنا شوید در ادامه چند ویژگی مهم و کاربردی اتریوم را بررسی میکنیم:
- اتریوم در بستر شبکه بلاک چین فعالیت می کند.
- امکان بستن قرار داد ها به صورت دیجیتالی و غیر متمرکز در آن وجود دارد.
- اتریوم به دنبال حذف واسطه ها از تمامی فعالیت های مالی موجود می باشد.
- سرعت تراکنش در آن به اندازه انجام 16 تراکنش مالی در هر ثانیه می باشد.
- ارز دیجیتال اتریوم بدون محدودیت در عرضه می باشد.
- برای ذخیره اتر هم مانند سایر ارز های دیجیتال نیاز به استفاده از کیف پول ارز دیجیتال می باشد.
- پلتفرم اتریوم امنیت بسیار بالایی داشته و غیر قابل نفوذ می باشد.
- این شبکه توقف ناپذیر بوده و هیچکس حتی سازنده آن قادر به متوقف ساختن فعالیت آن نمی باشد.
بنیانگذاران اتریوم چه کسانی هستند؟
بنیانگذاران ارز دیجیتال اتریوم متشکل از 8 توسعهدهنده از سرتاسر جهان هستند. آنها اولین بار در 7 ژوئن 2014 در زوگ سوئیس یکدیگر را ملاقات کردند. ویتالیک بوترینِ روسی – کانادایی، گاوین وود، توسعهدهندهی انگلیسی از معروفترین آنها هستند. مابقی تیم توسعه را آلیسی، چتریت، چارلز هاسکینسون، جوزف لوبین، جفری ویکلی و دی یوریو تشکیل میدهند.
مقایسه بین بیت کوین و اتریوم
تفاوت اصلی میان بیتکوین و اتریوم این است که اتریوم تورمزدا و با عرضه محدود نیست. بیتکوین از نظر کد محدودیت دارد، یعنی تعداد سکههای قابل استخراج بیت کوین تنها 21 میلیون سکه است، در حالی که ارز دیجیتال اتریوم از این نظر سقف و محدودیتی ندارد و هر سال به رشد خود ادامه میدهد.
همچنین با توجه به اینکه اتریوم نسل دوم ارز های دیجیتال را تشکیل می دهد بسیاری از افراد تصور می کنند که این ارز دیجیتال همانند ارز دیجیتال بیت کوین می باشد اما در ادامه شباهت ها و تفاوت های این دو رمز ارز را بررسی میکنیم:
- هم بیت کوین و هم اتریوم بر پایه شبکه بلاک چین فعالیت می کنند.
- هر دو ارز مبتنی به فرآیند استخراج هستند و برای ایجاد هر دو رمز ارز نیاز به دستگاه ماینر می باشد.
- هر دو ارز بیت کوین و اتریوم به صورت غیر متمرکز و بدون نیاز به واسطه فعالیت می کنند.
- هر دو رمز ارز دارای امنیت بسیار بالا بوده و نفوذ ناپذیر هستند.
- معاملات در این دو ارز برگشت ناپذیر است و در صورت اجرایی شدن دیگر قابل توقف و یا برگشت نمی باشد.
- سرعت ترکنش در اتریوم بسیار بالاتر از بیت کوین می باشد به طوری که بیت کوین در هر ثانیه تنها 7 تراکنش انجام می دهد اما این عدد برای اتریوم 16 عدد می باشد.
- سرعت ایجاد هر بلاک حاوی تراکنش ها در بیت کوین 10 دقیقه و در اتریوم تنها 14 ثانیه می باشد.
- با استفاده از اتریوم می توان هر نوع قرارداد مالی هوشمندی را اجرا کرد اما بیت کوین تنها برای فعالیت های پولی کاربرد دارد.
اتریوم و قرار داد های هوشمند
قرارداد هوشمند قراردادهایی هستند که بهصورت خودکار اجرا میشوند و مفاد توافق میان خریدار و فروشنده بهصورت مستقیم در کد برنامه قرار گرفته است. قرارداد هوشمند نوعی برنامه است که منطق قرارداد یا تراکنش را بهصورت یک کد روی بلاکچین ذخیره میکند. پلتفرمهایی مانند اتریوم، پولکادات، سولانا و… از قرارداد هوشمند پشتیبانی میکنند. قرارداد هوشند کاربردهای زیادی از جمله در تأیید هویت دیجیتال، بخش املاک و زنجیره تأمین دارد.
قرارداد هوشمند یا به اصطلاح اسمارت کانترکت (Smart Contract) از جمله قراردادهایی است که پس از نوشته شدن در شبکه بلاک چین، امکان متوقف کردن روند کار آن از طرف هیچ کس، حتی نویسنده آن، وجود ندارد.
ایده قراردادهای هوشمند برای اولین بار توسط دانشمند کامپیوتر و رمزنگار نیک سابو در سال ۱۹۹۶ مطرح شد. او نیاز به یک راه حل مطمئن و اعتماد بهسزایی برای انجام قراردادها در دنیای مجازی داشت. او همچنین قصد داشت قراردادهای سنتی را ارزانتر و امنتر کند.
قراردادهای هوشمند یک پروتکل رایانهای هستند که برای تأیید دیجیتالی، اجرا، تسهیل اجرای و مذاکره قرارداد، بدون نیاز به واسطه مورد استفاده قرار میگیرند. این به کاربران این امکان را میدهد تا برنامهها و خدمات را در یک پلتفرم غیرمتمرکز ایجاد کنند و همکاریهایی بدون نیاز به مرجع رسمی را ممکن میسازد.
رایانهها در شبکه غیرمتمرکز اتریوم دو وظیفه دارند: ثبت تراکنشها و تولید قراردادهای هوشمند. ایجاد توکنها در بلاک چین اتریوم به مسئولیت قراردادهای هوشمندی میافتد که از استاندارد ERC-20 استفاده میکنند.
کاربرد اصلی بلاکچین اتریوم چیست؟
یکی از دستاوردهای بزرگ و کاربردی شبکه اتریوم، تامین مالی غیرمتمرکز است. در سالهای اخیر، اپلیکیشنهای غیرمتمرکز در دیفای اتریوم ظاهر شدهاند و از اکوسیستم این شبکه بهرهمند شدهاند. افزایش تعداد این اپلیکیشنها منجر به افزایش استفاده از شبکه اتریوم شده است.
یکی از مثالهای برجسته در این زمینه، بازار NFT است که به هنرمندان این امکان را میدهد که آثار خود را به صورت دیجیتال و به صورت شفاف در بلاک چین ثبت و فروش کنند. از طرفی، مالکیت NFT به صورت شفاف در دنیای بلاک چین قابل رصد است و افراد میتوانند این داراییها را خریداری و معامله کنند.
همچنین، این فناوری به بازیهای آنلاین تحت عنوان NFT هم اجازه میدهد تا بازیکنان داراییهای منحصربهفرد خود را تزیین کنند و از آنها به عنوان داراییهای مالی استفاده کنند. این ویژگی باعث ایجاد جریان درآمدی جذاب برای خالقان این داراییها میشود.
شبکه اتریوم به توسعهدهندگان این امکان را میدهد که پلتفرمهای اجتماعی غیرقابل سانسور بسازند که به کاربران این امکان را میدهند که به تامین و نشر محتوای مختلف به یکدیگر کمک کنند. همچنین، بازیها به کاربران این امکان را میدهند که روی داراییها سرمایهگذاری کنند، آنها را رشد دهند و سپس بفروشند تا درآمد کسب کنند. پلتفرمهای پیشبینی نیز به پیشبینیهای صحیح پاداش میدهند. همه اینها از طریق بلاک چین و قراردادهای هوشمند مدیریت میشود.
اتریوم کاربردهای وسیعی در بخش کریپتو امکانپذیر کرده است، چرا که بلاکچین آن میتواند پلتفرمی برای ساخت پروژههای دیگر باشد. ارزش توانایی اتریوم در میزبانی پروژههای دیگر فراتر از تصور است و اکوسیستم فعلی آن غولهای دیفای نظیر چینلینک (chainLink)، یونیسوآپ (Uniswap)، رپد بیتکوین (Wrapped Bitcoin)، DAI و غیره را شامل میشود.
اتریوم 2 چیست؟
ارز دیجیتال اتریوم 2 (Ethereum 2.0) یا به اختصار ETH 2.0 که با اسم رمز «سرنیتی» نیز شناخته می شود نسخه بروز شدهی عظیم و چندبخشی بلاکچین فعلی اتریوم است. ویژگیهایی که در این نسخه جدید لحاظ شده همگی برای افزایش سرعت، کارآیی و مقیاسپذیری شبکه اتریوم طراحی شدهاند.
هدف اصلی از این بهروزرسانی، تقویت این شبکه تا جایی است که بتواند تراکنشهای بیشتری را با سرعتی بالاتر پردازش کند و مشکلات فعلی مربوط به قیمتهای بالا و متغیر را که پیش روی پروژههای مبتنی بر اتریوم و کاربران آنهاست برطرف کند.
مزایا و معایب اتریوم
مزایا
غیرمتمرکز بودن
اتریوم به صورت کاملاً غیرمتمرکز عمل میکند و بدون واسطههای مرکزی تراکنشها را پردازش میکند.
امنیت بالا
به مثابه بلاکچینهای دیگر، اتریوم نیز با امنیت بسیار بالایی طراحی شده است و برای هکها بسیار مقاوم است.
حریم خصوصی
اتریوم به کاربران این امکان را میدهد تا بدون لزوم انتشار اطلاعات شخصی خود از شبکه استفاده کنند.
معایب
مقیاسپذیری
یکی از بزرگترین مشکلات اتریوم، مشکلات مقیاسپذیری است. این شبکه تاکنون نتوانسته است به طور کامل با افزایش تراکنشها مقاومت کند. برای حل این مشکل، پروژههای لایه دو توسعه یافتهاند، اما هنوز تا حدودی معضل مقیاسپذیری باقی مانده است.
هزینه دسترسی
دسترسی به اتریوم ممکن است به عنوان یک فرآیند گرانقیمت برای کاربران جدید تلقی شود. تعامل با این پلتفرم نیازمند کیفپولهای خاصی میشود و انتقال ETH از کیفپول فعلی به کیفپول مورد نیاز ممکن است برای کاربران تازهکار دشوار باشد.
روش های به دست آوردن اتریوم
رمزارز اتریوم را میتوان به چندین روش به دست آورد:
خرید یا مبادلهی اتریوم
تقریباً تمام صرافیهای ارز دیجیتال ایرانی یا خارجی امکان خرید اتریوم بهصورت مستقیم یا ازطریق خرید تتر را فراهم کردهاند. همچنین در صورت داشتن سایر رمزارزها، میتوان با مبادله در صرافیهای یادشده یا صرافیهای غیر متمرکز (DEX) اتر را به دست آورد. برای خرید اتر لزومی به خرید یک اتر کامل نیست و میتوان کسری از آن را خریداری کرد.
استیک کردن رمز ارز اتریوم
شما میتوانید با استیک کردن توکنهای ETH خود در پلتفرمهای استیکینگ مختلف ازجمله صرافیهای متمرکز، غیرمتمرکز و همچنین برخی کیف پولها، سود سالانه دریافت کنید. اگر تمایل دارید درمورد این فرآنید بیشتر بدانید سری به مقالهی استیتکینگ رمزارزها بزنید.
جمع بندی
اتریوم با توسعه به اتریوم 2.0 و انتقال به اثبات سهام، مقیاسپذیری بالاتر، هزینههای تراکنش منطقهای و اصلاحات امنیتی تاثیرگذاری بزرگ داشته است. این مقاله تاریخ توسعه اتریوم را از شروع تولید بلاکها تا بهروزرسانیهای جدیدتر معرفی کرده و نقشه راه آینده اتریوم را نیز مورد بررسی قرار داده است. بهطور خلاصه، اتریوم به عنوان یکی از بزرگترین اکوسیستمهای بلاکچین و پلتفرم مبتنی بر قراردادهای هوش مصنوعی، توسعهدهندگان و کاربران را در تلاش برای تغییر نمایی در صنعت بلاکچین همراهی کرده و همچنان نقش مهمی در جهان بلاکچین ایفا میکند.