در این مقاله، به بررسی سودآوری سرمایهگذاری در بورس ایران پرداخته میپردازیم. بورس ایران به عنوان یکی از اصلیترین ابزارهای سرمایهگذاری در کشور، با تحولات مختلف اقتصادی، سیاسی و اجتماعی مواجه است که میتواند بر بازدهی آن تاثیرگذار باشد. با تحلیل شرایط کنونی بازار، روندهای گذشته، و عوامل موثر بر بورس،هدف این است که وضعیت کنونی و چشمانداز آینده آن برای سرمایهگذاران بررسی میکنیم.
اولین و یکی از مهم ترین چیزهایی که قبل از شروع باید درباره بورس بدانید این است که در بورس مثل بانک هیچ سود قطعی و از قبل تضمین شده ای وجود ندارد.یعنی هیچ گاه نمی توان به طور قطع گفت که مثلا شما در صورتی که سهم شرکت خاصی را بخرید حتما تا هفته آینده 8% سود از این خرید بدست خواهید آورد.چرا که مکانیزم سود کردن در بورس ناشی از تغییرات قیمت سهام شرکتهاست که این تغییرات قیمت سهام خود تابعی از عرضه و تقاضای فعالین بورس است پس باید این نکات را حتما در نظر گرفت. در ادامه با هومورو همراه باشید.
معرفی بورس ایران
بورس اوراق بهادار تهران که در سال 1967 تأسیس شد، یکی از اصلیترین نهادهای اقتصادی ایران است که به عنوان مکانی برای خرید و فروش سهام شرکتها و دیگر ابزارهای مالی شناخته میشود. این بازار نقش مهمی در تأمین مالی شرکتها، جذب سرمایهگذاریهای خارجی و ارتقاء شفافیت اقتصادی دارد.
بورس به عنوان یک شاخص از وضعیت کلی اقتصاد کشور شناخته میشود و تأثیرات بسیاری از تحولات اقتصادی، سیاسی، و اجتماعی بر آن گذاشته میشود. لذا بررسی آن برای تحلیل وضعیت اقتصادی کشور و پیشبینی روندهای آینده اهمیت زیادی دارد.
چگونه میتوان در بورس ایران سرمایه گذاری کرد؟
بازار بورس و اوراق بهادار با هدف تأمین سرمایه برای شرکتها و ایجاد فرصت سرمایهگذاری برای افراد و نهادها ایجاد شده است. بازار بورس به دو بخش اصلی تقسیم میشود: بازار اولیه، جایی که شرکتها برای اولین بار سهام خود را عرضه میکنند و بازار ثانویه، جایی که سهام بین سرمایهگذاران خرید و فروش میشود. یکی از ویژگیهای مهم بازار بورس، شفافیت و نظارت قانونی است که اعتماد سرمایهگذاران را جلب میکند. این بازار نقش مهمی در رشد اقتصادی، توزیع سرمایه و ایجاد فرصتهای سرمایهگذاری ایفا میکند.
اولین گام برای اینکه پول خود را در بورس سرمایهگذاری کنید، اقدام به دریافت کد بورسی است.
برای دریافت کد بورسی باید ابتدا در یک کارگزاری به عنوان مثال مفید ثبت نام کنید. کارگزاریها در بازار سرمایه به عنوان واسطه برای ارتباط سرمایهگذاران و هسته معاملات عمل میکنند و سرمایهگذاران نمیتوانند بدون کمک گرفتن از یک کارگزاری، به خرید و فروش در بورس بپردازند. بنابراین، برای شروع سرمایهگذاری در بورس، لازم است قبل از هر اقدامی، از طریق یک شرکت کارگزاری نسبت به دریافت کد بورسی خود اقدام کنید. پس از تحقیق و بررسی و انتخاب کارگزاری، گام بعدی به منظور دریافت کد بورسی، ثبت نام در آن کارگزاری است که به دو روش حضوری و آنلاین امکانپذیر است. در هر دو روش، نیاز به تکمیل فرمهایی است که در آن اطلاعاتی نظیر اطلاعات شناسنامهای، اطلاعات شغلی، اطلاعات تکمیلی و اطلاعات حساب بانکی از شما خواسته میشود.
پس از ثبت نام در کارگزاری، به منظور تکمیل فرایندِ درخواست کد بورسی، میبایست در سامانه سجام ثبت نام کنید. سجام به معنای «سامانه جامع اطلاعات مشتریان» بوده و ثبت نام در این سامانه برای تمامی علاقهمندان به انجام معاملات آنلاین الزامی است. در صورت عدم تکمیل فرمهای موجود در این سامانه، کد بورسی از سوی کارگزاری صادر نخواهد شد.
حداقل سرمایه برای شروع فعالیت در بورس چه قدر است؟
فعالیت در بورس یکی از گزینههای پیش روی افراد علاقهمند به سرمایهگذاری با حداقل پول است. جالب است بدانید که تنها با سرمایه حداقلی ۵۰۰ هزار تومان میتوانید در بورس فعالیت کنید.
قبل از شروع سرمایهگذاری در بورس باید به چه نکاتی توجه کنیم؟
بدون دانش و مشاوره وارد بازار نشوید
هیچ کدام از ما بدون مشورت با افراد متخصص و تأیید آنها، اقدام به خرید خودرو یا مسکن نمیکنیم؛ اما سرمایههای از دست رفته افراد در بورس و همچنین بازارهای مالی نشان میدهد که تعداد معاملات ناآگاهانه در مسیر سرمایهگذاری در بازار بورس، بهطور قابل توجهی از دیگر بازارها بیشتر است. برای جلوگیری از آسیبهایی که در نتیجه معاملات اشتباه پیش میآید، توصیه میشود که با افراد متخصص و با تجربه و شرکت های مشاوره سرمایهگذاری حتما ارتباط بگیرید ودانش خود را افزایش دهید.
تا حدی ریسکپذیر باشید
ریسکپذیری از ویژگیهای بارز فعالان بازار سرمایه است زیرا به دلیل نوسان قیمتی روزانه، احتمال متضرر شدن سرمایهگذاران بورس وجود دارد. بنابراین، اگر فرد محتاطی هستید یا ریسکپذیری کمی دارید، بورس بازار مناسبی برای شما نیست. در صورتی که قصد سرمایهگذاری در بورس را دارید، ریسکپذیری خود را تا حدی تقویت کنید.
دید سرمایهگذاری بلندمدت داشته باشید
دید سرمایهگذاری کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت، هر یک استراتژیهای خاص خود را میطلبد. سرمایهگذاری در بورس مستلزم برخورداری از دید سرمایهگذاری بلندمدت است. انتظار کسب سود هنگفت در کوتاهمدت از طریق بورس، انتظار نابجایی است.پس میبایست جهت کسب سود در این بازار صبر خود را بیشتر کنید و با دید بلند مدت به این سرمایهگذاری نگاه کیند.
آیا در بورس سود تضمینی و قطعی نیز وجود دارد؟
خرید اوراق بهادار هیچ تضمینی برای سوددهی به شما ندارد و زمانی که سهام یک شرکت را می خرید، به هر دلیلی ممکن است که قیمت سهام شرکت افت کند. در بازار سرمایه، ابزارهایی وجود دارد که به شما سود تضمینی می دهد. صندوق های درآمد ثابت، اسناد خزانه اسلامی، اوراق مشارکت و…از جمله سازوکارهایی هستند که برای افراد ریسک گریز طراحی شده اند و سرمایه گذاران با خرید آن ها می توانند سود خود را تضمین کنند. این دارایی ها معمولا سود بیشتر از سپرده های بانکی به سرمایه گذاران اعطا می کنند.
همچنان همانطور که میدانید اقتصاد ایران در سال های اخیر با تورم همراه بوده است و هرگونه سرمایه گذاری در این بستر باید با تورم سنجیده شود؛ در واقع، بازاری که نسبت به تورم سالیانه، بازدهی کمتری داشته باشد، عملا قدرت خرید شما را کاهش داده است. بنابراین، سرمایه گذاران باید به دنبال بازاری باشند که علاوه بر هماهنگ شدن با تورم، قدرت خرید آن ها را افزایش دهد. تجربه ها نشان داده است که سود سرمایه گذاری در بورس در بازه های بلندمدت، خود را با تورم هماهنگ کرده است و گزینه ای خوب و جذاب به حساب می آید.
آیا بورس ایران هنوز سودآور است؟
به طور کلی سودآوری بورس ایران تحت تأثیر عوامل مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و جهانی قرار دارد. با این حال، برای تحلیل این سوال باید به چندین جنبه از بازار بورس ایران و عوامل موثر بر آن پرداخته شود. در ادامه به مهمترین مواردی که باید در نظر گرفته شوند اشاره میکنیم:
بورس ایران بهطور مستقیم تحت تأثیر وضعیت اقتصادی و سیاسی کشور قرار دارد. نوسانات اقتصادی مانند تورم بالا، تغییرات نرخ ارز، و همچنین تحریمها، باعث ایجاد عدم قطعیت در بازار و بالا بردن ریسکها میشوند. این ریسکها میتوانند باعث نوسانات زیاد در بازار بورس شوند و سودآوری را بهطور قابل توجهی تحت تأثیر قرار دهند.
- تحریمها: یکی از مهمترین عواملی که بر بورس ایران تأثیر میگذارد، تحریمهای بینالمللی است. این تحریمها موجب کاهش توان اقتصادی کشور، محدودیت در تجارت خارجی و کمبود سرمایههای خارجی شدهاند.
- تورم بالا: تورم بالا باعث کاهش قدرت خرید مردم و افزایش هزینههای شرکتها میشود که این عوامل به نوبه خود میتوانند بر سودآوری بورس تاثیر منفی بگذارند.
- نوسان نرخ ارز: یکی از اصلیترین عواملی که بر بورس ایران تأثیر میگذارد، نوسانات نرخ ارز است. تغییرات شدید در نرخ ارز میتواند موجب تغییرات سریع در قیمت سهام شرکتها بهویژه شرکتهای صادراتی و وارداتی شود. از آنجا که ایران با نوسانات ارزی مواجه است، این عامل میتواند به شدت بر سودآوری سرمایهگذاریها در بورس تأثیر بگذارد.
- روندهای تاریخی و سیکل ها: بورس ایران در تاریخ خود فراز و فرودهای زیادی داشته است. برای مثال، در سالهای 2018-2019 و همچنین در سالهای اخیر، بورس ایران شاهد رشد چشمگیری بود، اما در برخی از دورهها، افتهای قابل توجهی نیز داشت. این نوسانات به دلیل عوامل مختلفی مانند تغییرات نرخ ارز، کاهش یا افزایش نرخ بهره، و تحولات سیاسی کشور بوده است.
البته دلایل زیاد دیگری نیز وجود دارد که مهم ترین عوامل را در بالا شرح دادیم.
جمع بندی
سرمایهگذاری در بورس یکی از روشهای پرریسک است که هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیر مستقیم و با استفاده از روشهایی چون صندوق درآمد ثابت، صندوق سهامی و سبدگردانی امکانپذیر است. به یاد داشته باشید که پیش از اینکه فعالیت خودتان را در بورس شروع کنید، دانش و مهارت کافی را در زمینه تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی بازار کسب کنید. سود سرمایه گذاری در بورس، بسیاری از افراد را برای فعالیت در این بازار ترغیب می کند؛ اما سود سرمایه گذاری در بورس نکات خاص خود را دارد و نمی توان حداکثر و یا حداقل برای آن مشخص کرد. به طور کلی، سود سرمایه گذاری در بورس معمولا خود را با تورم موجود در جامعه هماهنگ می کند و اگر سهام شرکتی را بخرید که طرح های توسعه نیز داشته باشد، سودآوری آن بیشتر از تورم نیز خواهد بود. بررسی اطلاعات و داده های گذشته نیز حاکی از این موضوع است که سود سرمایه گذاری در بورس در بازه های بلندمدت از سایر بازارهای موازی مانند طلا، مسکن و…بیشتر بوده است.