بازار بورس یکی از بهترین فرصتها برای سرمایهگذاری و کسب سود است. یکی از جذابترین روشهای سرمایهگذاری در این بازار، خرید عرضه اولیه است. عرضه اولیه سهام (IPO) فرصتی برای سرمایهگذاران فراهم میکند تا سهام یک شرکت را برای اولین بار در بازار خریداری کنند. عرضه اولیه سهام شرکت ها یکی از گزینه های بسیار جذاب برای سرمایه گذاران، به ویژه افراد تازه وارد در بورس به شمار می رود. چون سهام هایی که در این عرضه به فروش می رسند در بیشتر مواقع سودآور هستند و به همین دلیل، طرفداران زیادی دارند.
در این مقاله با هومورو همراه باشید، تا به بررسی کامل مفهوم عرضه اولیه، مزایا و معایب آن، نحوه شرکت در عرضه اولیه و استراتژیهای مناسب برای کسب سود از آن با هم بپردازیم.
عرضه اولیه چیست؟
عرضه اولیه یا Initial Public Offering (IPO) به معنای اولین باری است که سهام یک شرکت در بازار بورس عرضه میشود و سرمایهگذاران میتوانند آن را خریداری کنند. شرکتها برای تأمین مالی، جذب سرمایهگذاران جدید و افزایش اعتبار خود در بازار اقدام به عرضه اولیه میکنند. یکی از دلایل عرضه اولیه شرکتها، جذب سرمایه لازم برای توسعه و گسترش فعالیتهای شرکت است. با عرضه سهام به عموم، شرکت میتواند منابع مالی جدیدی را جذب کند که این منابع برای پروژههای جدید، تحقیق و توسعه، افزایش ظرفیت تولید یا تسویه بدهیها مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین عرضه اولیه میتواند اعتبار و شفافیت شرکت را افزایش دهد. بنابراین شرکت با وارد شدن به بازار بورس و عرضه بخشی از سهام خود به عنوان عرضه اولیه، به تامین سرمایه مورد نیاز خود میپردازند. به این ترتیب این شرکتها سهام خود را برای اولین بار در بازار بورس به فروش میگذارند و طی آن، شرکت از سهامی خاص به سهامی عام تبدیل میشود.
اهداف عرضه اولیه چیست؟
تأمین مالی شرکت
شرکتها با فروش بخشی از سهام خود، سرمایه مورد نیاز برای توسعه فعالیتهای خود را تأمین میکنند.
افزایش نقدشوندگی سهام
با ورود به بازار بورس، امکان خرید و فروش سهام شرکت برای عموم فراهم میشود.
افزایش اعتبار شرکت
حضور در بازار بورس باعث افزایش شفافیت مالی و اعتبار شرکت در میان سرمایهگذاران و شرکای تجاری میشود.
خرید عرضه اولیه با خرید و فروش سهام چه تفاوتی دارد؟
هنگامی که سهام یک شرکت برای اولین بار در بورس عرضه شود، به روز اول عرضه سهام، اصطلاحا روز عرضه گفته میشود؛ بنابراین انتشار سهام شرکتها برای اولین بار به عنوان عرضه اولیه ارائه شده است. در خرید عرضه اولیه تعداد سهم قابل عرضه به کدهای معاملاتی مشارکتکننده در عرضه تقسیم میشود. اما در خرید و فروش عادی سهام میتوان بر اساس قواعد سازمان در محدوده دامنه نوسان به میزان نقدینگی و تعداد سهم مورد نظرتون خرید و فروش کنید.
آیا عرضه اولیه سودآور است؟
در بیشتر موارد عرضه اولیه سودآور است، چرا که تعداد سهمها محدود است و خریداران زیادی تمایل دارند در کسبوکار شرکتهای جدید سهیم شوند. تشکیل صف خرید برای سهام شرکتها از دلایل اصلی بالا رفتن قیمت به حساب میآید.در بیشتر موارد سرمایهگذاران در بازهای کوتاه از یک سهم بین ۲۰ تا ۳۰ درصد سود میگیرند. هرچند مبلغ این سود چندان بزرگ نیست.
قیمت خرید بیشتر عرضههای اولیه رقم کمی است و با توجه به محدودیتی که برای خرید تعداد سهام در عرضه اولیه وجود دارد، حتی اگر ۵۰ درصد هم سود اولیه آنها باشد و این سود را نصیب صاحبان سهام کنند، مبلغ ناچیزی به صاحبان سهام میرسد. اما همچنان برای افرادی که سرمایه کم یا تجربه کافی ندارند بهترین گزینه سرمایهگذاری خواهد بود.
چگونه در عرضه اولیه شرکت کنیم؟
افتتاح حساب در کارگزاری
برای خرید عرضه اولیه، ابتدا باید در یک کارگزاری معتبر ثبتنام کرده و کد بورسی دریافت کنید. مراحل ثبتنام شامل:
- مراجعه به سایت یک کارگزاری معتبر
- ثبت اطلاعات شخصی
- احراز هویت در سامانه سجام
- دریافت کد بورسی و نام کاربری در کارگزاری
شارژ حساب بورسی
پس از دریافت کد بورسی، باید حساب معاملاتی خود را در کارگزاری شارژ کنید تا بتوانید در عرضه اولیه شرکت کنید.
ثبت سفارش عرضه اولیه
کارگزاریها معمولاً به کاربران خود اطلاع میدهند که چه زمانی یک عرضه اولیه انجام میشود. شما میتوانید از طریق پنل معاملاتی کارگزاری خود اقدام به ثبت سفارش خرید کنید.
انتظار برای تخصیص سهام
پس از ثبت سفارش، سهام بین شرکتکنندگان تقسیم میشود. در صورتی که تقاضا زیاد باشد، تعداد کمتری سهم به هر فرد تعلق خواهد گرفت.
مدیریت سرمایه و فروش در زمان مناسب
بعد از دریافت سهام، باید استراتژی مناسبی برای فروش آن اتخاذ کنید. برخی سرمایهگذاران در کوتاهمدت و برخی در بلندمدت اقدام به فروش سهام عرضه اولیه میکنند.
چه زمانی عرضه اولیه را بفروشیم؟
معمولا پس از چند روز صف خرید طولانی در عرضههای اولیه، شاهد رسیدن قیمت سهام به تعادل هستیم و برخی از دارندگان سهام اقدام به فروش آن میکنند. البته سرمایهگذاران پس از خرید سهام در عرضه اولیه، میتوانند بلافاصله نسبت به فروش آن اقدام کنند؛ اما اغلب ترجیح میدهند تا رسیدن به سود مورد انتظار خود صبر کنند. برخی افراد پس از کسب سود اولیه، سهام خود را به فروش میرسانند تا از سود حاصل شده بهرهمند شوند. در مقابل، گروه دیگری از سرمایهگذاران به امید رشد بیشتر قیمت سهام، ترجیح میدهند سهام خود را برای مدت طولانیتری در پرتفوی خود نگه دارند.
مزایای شرکت در عرضه اولیه
فرصت کسب سود: معمولاً قیمت سهام در عرضه اولیه کمتر از ارزش واقعی آن است، به همین دلیل سرمایهگذاران میتوانند در کوتاهمدت سود قابل توجهی کسب کنند.
ریسک کمتر نسبت به خرید سهام در بازار ثانویه: به دلیل قیمتگذاری پایینتر در عرضه اولیه، میزان ریسک سرمایهگذاری کمتر است.
تنوعبخشی به سبد سرمایهگذاری: عرضههای اولیه فرصتی برای سرمایهگذاران فراهم میکنند تا در سهام جدید و متنوع سرمایهگذاری کنند.
معایب شرکت در عرضه اولیه
احتمال افت قیمت پس از عرضه اولیه: ممکن است پس از مدتی، سهام شرکت کاهش قیمت پیدا کند و سرمایهگذاران دچار ضرر شوند.
عدم نقدشوندگی کافی در برخی موارد: برخی از عرضههای اولیه ممکن است به دلیل کمبود نقدینگی، امکان فروش سریع را برای سرمایهگذاران محدود کنند.
عدم آشنایی با عملکرد شرکت: اطلاعات کمی درباره عملکرد گذشته شرکتهای تازهوارد به بورس در دسترس است که تصمیمگیری را دشوار میکند.
جمع بندی
عرضه اولیه یکی از بهترین روشهای سرمایهگذاری در بازار بورس است که میتواند سودآوری مناسبی داشته باشد. با درک صحیح از نحوه شرکت در عرضه اولیه، بررسی وضعیت شرکتها و داشتن استراتژی مناسب، میتوان از این فرصت به بهترین شکل استفاده کرد. سرمایهگذاران باید علاوه بر شناخت مزایا، ریسکهای احتمالی را نیز در نظر بگیرند تا تصمیمات هوشمندانهای بگیرند. برای شرکت در عرضه اولیه، ابتدا باید کد بورسی داشته باشید. سپس با اطلاع از زمان برگزاری عرضه اولیه، میتوانید در روز عرضه سهام، سفارش خرید خود را ثبت کنید. روشهای مختلفی مانند ثبت آنلاین از طریق سامانه معاملاتی و ثبت سفارش آفلاین برای خرید عرضه اولیه وجود دارد.